”Det blev många vävar. Tillsammans väger de 510 g , lika mycket som ditt barn då det föddes. Jag har gått omkring i lägenheten, lyft upp saker, ett smörpaket, en bok, min låda med penselpennor. Försökt förstå vad 510 g är genom att väga dem i handen. Det går inte så jag väver, väver och väver. Lägger dem i en hög, en väv på en annan. Håller dem i famnen innan jag lägger ned dem i den blå lådan från Postnord”.


Från mig

”Av en slump hade jag rensat garderoben dagarna innan jag läste om ditt projekt. Jag stod med kläderna jag hade på mig när mitt barn föddes, levde och dog. Viste inte vad jag skulle göra med dem, de används inte. Jag kunde inte slänga eller skänka bort dem. De har ju rört vid Tom”.


”Jag väver på kvällen i köket. Det är röda trådar och ludd överallt på den blå duken… Tanken var att den skulle bli större men tyget räcker inte… Ju mer jag väver ju mer insåg jag att jag ville göra den kompakt. Det som växer fram var något kroppsligt av kött och blod. Väven tar formen av lungor, de passar in i mina när jag håller upp dem mot bröstet”.

Från henne

Från mig

Jag bär dina lungor i mina, andas dig till liv. 

Väver dina andetag in i mina. 

Väver in minnet av dig mellan varje ett av mina revben.

”Klipper och river remsor. Den här gången sitter jag i fåtöljen i vardagsrummet, samma fåtölj som jag ammat Stella i varje kväll denna vecka. Jag väver två nya lungor, svarta och hårda precis så som det kändes i mitt bröst särskilt under första året. Kläderna är fotografier, minnen”.


”På nätterna rafsade jag runt i sängen efter honom, famlade i mörkret. Letar, söker men det är bara svart… Paradoxalt vill jag bara att det ska bli ska bli kväll så jag får sova. Vill vakna upp ur min mardröm. Har det här ens hänt?”.

Från henne

Barnens byxor


Byxor jag hade under graviditeten


Halsband som jag lindade runt handleden kvällen vi berättade för våra vänner att jag var gravid


Från mig

"På samma fest var några av våra vänner som också väntade sitt första barn. Vi pratade, drömde och gjorde planer att vara föräldralediga tillsammans."


"Jag har vävt på innergården i skuggan av en stor fläderbuske, i vår svarta fåtölj i vardagsrummet och i sängen med Stella sovandes bredvid."


Från henne

Från mig

Från henne

Foto: Maja Kristin Nylander