Kärlek, kunskap, minnen och sorg bärs vidare genom generationer, i form av vävda dukar, ärvda kläder och broderade monogram.

LIVSMÖNSTER


Livsmönster är ett deltagarbaserat projekt som sammanför textilier med dramaturgi och historieskapande för att undersöka hur hantverk och meningsbärande textilier relaterar till omsorg och beröring samt hur samlad erfarenhet kan bygga något nytt, där material och berättelser vävs in i varandra.


Projektet är ett sammarbete med Karin Blixt, manusförfattare och dramaturg.


Farmor hade på sig en kurdisk klänning, en enkel klänning, tyget var inte tyll men lite tunt, med två plagg under, linne och sen kaftanen. Jag minns det som idag. Svart sammet. Planet kom och vi kunde inte göra någonting. Vi hade lärt oss att när det är krig, när de ska bomba, att man ska stå nära kylskåp eller frys eller i dörrkarmen, för då får man mer skydd, men nu var vi på taket. Det fanns inget skydd, ingenting. Hon bara tryckte oss intill sig, som en höna och la oss ner. Hon satte sig på knäna. Hon var ganska så lång, minst en och sjuttiofem lång och hon hade allt det här på sig. Ja en svart kaftan i sammet över den fina mjuka klänningen och så satte hon sig på taket och lyfte sidorna på kaftanen och svepte den över oss, som en hönsmamma, och la oss under sina armar. Och hon sa hela tiden. ”Var inte rädd, jag är med er.”

Deltagare

Projektet genomfördes i sammarbete med Kulturhuset Blå Stället med stöd från Kulturrådet, Västra Götalandsregionen och Theodor och Hanne Mannheimers fond


Photos by: Maja Kristin Nylander